Divendres, febrer 22, 2019
  • Català
  • Español
Inici > Notícies > Presentació de l’informe de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas diocesana de Terrassa
conferència bisbe caritas

Presentació de l’informe de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas diocesana de Terrassa

Mons. Josep Àngel Saiz, Bisbe de Terrassa va presidir el dimarts 24 d’abril a la seu de Càritas Diocesana, a la ciutat de Sabadell, l’acte de presentació del primer informe de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Terrassa. Es tracta del primer estudi d’aquestes característiques i que, com ha dit Salvador Obiols -Director General de Càritas Diocesana- dóna eines a l’entitat per seguir treballant dia a dia pels més vulnerables.

Més del 90% de les famílies ateses per Càritas estan en risc de pobresa, com va explicar Raúl Flores, membre de Càritas Espanyola,  mentre que el risc de pobresa de les llars a Catalunya és del 19%; dada que ens confirma que a Càritas s’atén a les persones més vulnerables de la societat. L’informe exposa que la renda mitjana d’una llar catalana és d’aproximadament 31.000€ l’any, mentre que la renda mitjana de les llars ateses per Càritas són de 6.000€ anual, així doncs, de mitjana, 4 llars ateses per Càritas viuen amb els mateixos recursos que la mitja de les llars catalanes.

Gairebé el 50% de les llars viuen amb 300€-750€ al mes, quantitats que no permeten a les famílies fer front a moltes de les despeses que hi ha a una llar (habitatge, alimentació, roba i calçat, quotes escolars, impostos, etc.), pel que fa al 90% de les llars ateses per Càritas que tenen ingressos, malgrat només provenen del treball reglat en el 32 % de les llars. I el 14% de les llars ateses per Càritas tenen un deute que supera el 100% dels seus ingressos.

Montserrat Martínez, de la Fundació Pere Tarrés,  va explicar que l’estudi ha mostrat que només un 12% de les llars tenen deutes associats al consum, així que podem afirmar que les famílies no “han allargat més el braç que la màniga”. Més del 40% de les llars tenen deutes relacionats amb l’habitatge, gairebé el doble que les llars que tenen deutes amb l’Administració o de quotes escolars. Les persones que tenen grans deutes han de generar estratègies per autoprotegir-se i seguir endavant, pel que pot ser que de forma inconscient acumulin deutes que no recorden, o fins i tot desconeixen que els tenen, convertint-se en deutes invisibles.

Amèlia de Juan, de Càritas Diocesana, va explicar que com a societat cal que aprenguem que els deures es poden perdonar perquè les persones puguin tornar a començar. Més del 70% de les llars creuen que no podran pagar mai el deute que tenen i des de Càritas es dóna una llum d’esperança a totes aquestes persones.

Mons. Josep Àngel Saiz, va concloure l’acte recordant l’objectiu de l’Observatori de la Realitat Social que, centrat en la persona humana i segons els principis de la Doctrina Social de l’Església, pretén aportar un gra de sorra a través dels resultats de l’estudi i la reflexió, però també gestos significatius i projectes concrets. En aquest sentit Càritas treballarà per, entre altres, realitzar les modificacions necessàries de la Llei de la 2a oportunitat; perquè es simplifiqui el procediment, es redueixin els costos de tramitació i s’incloguin els deutes públics. Va agrair la col·laboració d’institucions (Càritas Espanyola, Fundació FOESSA, Fundació Pere Tarrés) i de persones (alcaldes i regidors, polítics, sindicats, acadèmics, agents socials, etc) en l’elaboració d’aquest informe, que és pioner en el treball d’una diòcesi.